Η ομιλία του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ
Tο γνωμικό “μικροί μεγάλοι κάθονται τρέχα μικρέ στα βούγια κ΄ανέ τύχει και καμιά μπουκιά φά την εσύ μεγάλε” χρησιμοποίησε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης κατά την τοποθέτηση του στην Βουλή για το Νομοσχέδιο “εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ”, με στόχο να επισημαίνει την διεύρυνση των ανισοτήτων από τις πολιτικές της κυβέρνησης .
Η πλήρης ομιλία
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η Κυβέρνηση μετά και την κατάργηση της δέκατης τρίτης σύνταξης προχωρά στην τρίτη πράξη ολοκλήρωσης μιας αντικοινωνικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Είναι ένα νομοσχέδιο αντικοινωνικό ενάντια στα δημόσια συμφέροντα, ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε ήδη να έχει αποσυρθεί. Μετά τον αντεργατικό νόμο και την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση στην οποία κάνατε δώρο 1 δισεκατομμύριο από τη δέκατη τρίτη έρχεστε σήμερα να παραδώσει τον ΕΦΚΑ και την περιουσία του στους ιδιώτες.
Πιστοί στις εμμονές σας ως Κυβέρνηση και στο δόγμα, οι πολλοί να υπηρετούν ή να δουλεύουν για τους λίγους μου έρχεται στο νου μια ρήση που λέμε στην Κρήτη: Μικροί – μεγάλοι κάθονται, τρέχα μικρέ στα βούγια και αν τύχει και καμιά μπουκιά, φάτην εσύ μεγάλε, περιγράφοντας έτσι παραστατικά τις ανισότητες, τις διακρίσεις και τις αδικίες. Αυτό επιβεβαιώνεται με την μέχρι σήμερα πολιτική σας, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνετε με την αύξηση του αφορολόγητου για γονικές παροχές και δωρεές μέχρι τις 800.000, την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μέχρι 400.000 από 250.000 που ήταν.
Ποιοι ωφελούνται και κυρίως ποιοι ζημιώνονται με αυτήν την πολιτική είναι φανερό. Ποιοι θα συνεισφέρουν με αυτόν τον τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό αν όχι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα; Ο σεβασμός για το δημόσιο χρήμα αποτελεί για εσάς έννοια άγνωστη. Οι απευθείας αναθέσεις και με αδιαφανείς κατά το πλείστον διαδικασίες στο διάστημα της κρίσης ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια, ενώ η οικονομική κρίση και η ακρίβεια οδηγεί σε αδιέξοδα και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Θα έρθω τώρα σε ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, παρόλο που η εισηγήτρια τοποθετήθηκε αναλυτικά. Οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές του e-ΕΦΚΑ δύνανται να επιλέγονται με τριετή θητεία όχι μόνο από το δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα όχι με την ευθύνη του ΑΣΕΠ, αλλά με τη συνεργασία του ΑΣΕΠ, παρακάμπτοντας έτσι την ουσιαστική συμβολή του ΑΣΕΠ. Αγνοείτε και απαξιώνετε ταυτόχρονα τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Οι αμοιβές δε των ιδιωτών θα υπερβαίνουν τους 8.000, για την ακρίβεια 8.146 συν τα bonus, κάτι που αποτελεί παραλογισμό για την κοινή λογική, πρόκληση ταυτόχρονα τη στιγμή που μόλις 2% αύξηση δώσατε στον κατώτατο μισθό, γιατί δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για τους εργαζόμενους, όπως ισχυρίζεστε. Το άρθρο αυτό αποτελεί προπομπό για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και άλλων δημόσιων αγαθών.
Ο κύριος Υπουργός στις ενστάσεις της Αντιπολίτευσης για τα προσόντα και τις φωτογραφικές διατάξεις για πρόσληψη ημετέρων αντέτεινε πως αποτελούν τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα που ορίζουν οι νόμοι. Για ποιους νόμους, όμως, μιλάτε; Αυτούς που κόβετε και ράβετε στα μέτρα σας;
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, θέλετε να σας πιστέψουμε, να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός όταν ο κ. Μητσοτάκης την μια μέρα ορκιζόταν ότι δεν θα αλλάξει ο νόμος και την επομένη τον άλλαξε; Και αναφέρομαι σε εκείνον τον νόμο που προσαρμόστηκε στα προσόντα του εκλεκτού του για να τοποθετηθεί επικεφαλής στη ΕΥΠ.
Θέλετε να σας πιστέψουν οι πολίτες όταν η Υπουργός Παιδείας, κυρία Κεραμέως, διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι είναι ανεπίτρεπτο να εισάγονται στα Πανεπιστήμια με λευκή κόλλα ή οι αριστούχοι, αλλά με χαμηλούς βαθμούς στα ειδικά μαθήματα, ενώ μπορούν μια χαρά να γράφονται στα κολέγια χωρίς κανένα προαπαιτούμενο αρκεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα;
Θέλετε να σας πιστέψουμε ότι νοιάζεστε τάχα μου για τους νέους και ιδιαίτερα τους ξενιτεμένους, όταν δεν ανανεώσατε τη σύμβασή τους στον ΕΦΚΑ, τη στιγμή που κατά γενική ομολογία είχαν αποκτήσει εμπειρία για την απονομή των συντάξεων και εξέδιδαν μάλιστα είκοσι πέντε χιλιάδες συντάξεις το μήνα;
Καθιερώνετε πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους. Αλήθεια, γιατί δεν έχετε πληρώσει σε όλους τους υπαλλήλους το πριμ παραγωγικότητας;
Αναφέρθηκε πως οι συντάξεις έχουν αυξηθεί το 2021, σε σχέση με το 2019 και το 2020, παρόλο που έχουν αποχωρήσει πάνω από χίλιοι τριακόσιοι υπάλληλοι. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή οι υπάλληλοι δεν είναι τεμπέληδες, όπως ισχυρίζεστε, ή οι συντάξεις είναι παραπάνω από αυτές που λέτε ότι έχουν εκδοθεί και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σας παραδώσαμε εκατόν επτά χιλιάδες και έχουν φτάσει στις τριακόσιες σαράντα χιλιάδες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική ενημερότητα, με το άρθρο 21 δίνεται μία λύση. Όμως, τι θα γίνει με ασφαλισμένους, οι οποίοι διετέλεσαν μέλη διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων και επωμίζονται ευθύνες που δεν μπορούν να πάρουν και δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα;
Θα σας διαβάσω μια επιστολή ενός συμπολίτη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας Κρήτης από το Μάρτιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Στην επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Με έβαλαν να πληρώσω τέλη 38,56 ευρώ στο ΙΚΑ που όμως δεν ήταν δική μου ευθύνη. Με έβαλαν λοιπόν να πληρώσω τελικά 262 ευρώ στα κεντρικά ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ στο Ηράκλειο γιατί ήταν –λέει- σε κάποιο σύνολο. Με έβαλαν ακόμη να πληρώσω 1.027 ευρώ στις 18/1/2022 που αντιστοιχούν σε τέσσερις δόσεις από οφειλές που ανακάλυψαν μετά τριάντα χρόνια. Αφού πλήρωσα λοιπόν όλα αυτά, μου είπαν δεν μπορούμε να σου δώσουμε ασφαλιστική ενημερότητα γιατί το σύστημα αν και δείχνει ότι δεν οφείλεις τίποτα σήμερα, δεν μας επιτρέπει και τρέχα γύρευε που λέει ο λόγος.
Καταθέτω την επιστολή στα Πρακτικά, κύριε Υπουργέ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι, επιμένουμε ότι οι πολιτικές οι δικές μας θα πρέπει να είναι, είναι και θα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις δικές σας. Οι πολιτικές οι δικές μας θα σέβονται τη δημοκρατία την ελευθερία και θα αντιμετωπίζουν τους πολίτες στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο, με τη δέσμευση να το καταργήσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΥΓ.
Επειδή δημιουργήθηκαν ερωτηματικά μία Διευκρίνηση. .
“Μικρός” ο εργαζόμενος, αδύναμος και ανυπεράσπιστος.
“Μεγάλος ” ο Ιδιοκτήτης , ο εργοδότης,
“Βούγια ” , μέσο παραγωγής ,
“Μπουκιά ” το παραγόμενο προϊόν.
ο Μικρός λοιπόν πρέπει να φροντίσει το μέσο παραγωγής για να παραχθεί το προϊόν την υπεραξία του οποίου επωφελείται ο Ιδιοκτήτης…..